Jajka czy są zdrowe

jajkaCzy jajka szkodzą? Ożywiona dyskusja na temat wartości odżywczej jajek oraz ich wpływu na zdrowie trwa nie tylko w okresie Wielkanocy. Czy warto jeść jajka?
Teorii na temat jajek jest wiele. Dietetycy i specjaliści od żywienia od lat spierają się w kwestii ich wpływu na nasze zdrowie.

Jajko ile ma kalorii

Jedno jajko waży około 50g i zawiera około 70kcal w tym około 7g białka, 5g tłuszczu i zaledwie 1g węglowodanów. Tak naprawdę spożywanie ich z umiarem na pewno nie wyrządzi nam krzywdy i pozwoli wprowadzić do naszego menu pełen cennych wartości odżywczych produkt.

Z innej kategorii temat: Sól a zdrowie

Jajka właściwości odżywcze

Stanową one źródło ważnych witamin, aminokwasów oraz innych składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in.:
Niezbędną do właściwego funkcjonowania naszego wzroku oraz dbającą o zdrowie skóry witaminę A. Co jest w jajku?

  • Regulujące procesy metaboliczne witaminy z grupy B
  • Niezbędną dla zdrowia kości i zębów witaminę D
    Działającą antyoksydacyjnie i odmładzająco witaminę E
  • Żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek
  • Wzmacniającą naczynia krwionośne oraz rozbijającą cząsteczki tłuszczu i cholesterolu lecytynę
  • Cenne dla zdrowia aminokwasy
  • Jod oraz fosfor
  • Jajko to także wartościowe źródło białka, które dodaje energii i jest podstawowym składnikiem budulcowych mięśni.

Składniki zawarte w jajkach wykazują także silne działanie antyoksydacyjne.

Cholesterol w jajkach

Szereg wartości odżywczych jajek przemawia na ich korzyść. Niestety nie każde jajko jest zdrowe – te pochodzące od kur faszerowanych antybiotykami oraz sztuczną paszą są znacznie uboższe w smaku oraz posiadają mniej cennych składników odżywczych niż te od kur korzystających z uroków przebywania na świeżym powietrzu i karmionych w sposób naturalny.


Czy można jeść jajka codziennie

Jajka od wiejskiej kury możemy bez obaw spożywać w postaci gotowanej na twardo lub miękko kilka razy w tygodniu. Jeżeli dbamy o sylwetkę lepiej zrezygnować ze spożywania jajek smażonych na tłuszczu, które są bardzo kaloryczne i ciężkostrawne.

Ten temat może cie zainteresować: Chcę rzucić palenie

Jajka dla urody
Jajka nie tylko są zdrowe, ale także pomogą nam zachować piękny wygląd, jeżeli zastosujemy je, jako składnik domowych maseczek. Maseczka z białka działa, jak naturalny lifting (ubitą pianę mieszamy z sokiem z cytryny) oraz pomaga poprawić funkcjonowanie skory tłustej; żółtko w połączeniu z oliwą lub miodem ożywi wygląd zmęczonej skóry i pomoże szybko ją nawilżyć.

Można także wykorzystać je do przygotowywania maseczek na włosy oraz peelingów do twarzy i ciała, który wykonamy z żółtka, otrąb oraz brązowego cukru.

Ewa Chodakowska odchudzanie

Czy jajka mają cholesterol

Podsumowując nie takie jajka straszne, jak je malują. Ostrożność w ich spożywaniu powinny zachować osoby z nadwagą oraz posiadające znacznie podwyższony poziom złego cholesterolu. Jedzone z umiarem i przygotowywane w dietetyczny sposób bez dodatku tłuszczu na pewno nie wpłyną negatywnie na zdrowie oraz nie staną się przyczyną nadwagi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

fifteen − eight =