Centrum Zam贸wie艅 (+48) 883 901 119

Kontakt przez Komunikator GG: 48717714

smedyczny

Najlepsze weglowodany

ewolucjaW臋glowodany w jedzeniu stanowi膮 podstawowe 藕r贸d艂o energii niezb臋dnej do 偶ycia i prawid艂owego funkcjonowania organizmu. W dobowej dawce dostarczanej energii powinny stanowi膰 nawet 60 %, co dowodzi, 偶e w obawie o zachowanie szczup艂ej sylwetki nie mo偶emy rezygnowa膰 z ich spo偶ywania.

Dobre i z艂e w臋glowodany

Niestety nie wszystkie w臋glowodany dostarczane wraz z pokarmem korzystnie wp艂ywaj膮 na nasze zdrowie i to nie tylko w aspekcie przyczyniania si臋 do powstawania nadwagi. Nadmiar cukr贸w prostych w diecie skutkuje licznymi chorobami dieto-zale偶nymi m.in. cukrzyc膮, grzybic膮 oraz pr贸chnic膮 z臋b贸w. Nadmiar spo偶ytych w臋glowodan贸w prostych (cukry proste) jest magazynowany w postaci tkanki t艂uszczowej, kt贸ra odk艂ada si臋 m.in. w okolicy brzucha, ud oraz po艣ladk贸w.

Jakie w臋glowodany

Zawarto艣膰 w臋glowodan贸w w organizmie cz艂owieka wynosi zaledwie 1 %, dlatego tak wa偶ne jest racjonalne 偶ywienie, w kt贸rym niebagateln膮 rol臋 odgrywa spo偶ywanie w臋glowodan贸w z艂o偶onych.

W臋glowodany dobre czyli z艂o偶one zapewniaj膮 nam d艂ugie uwalnianie energii, zapobiegaj膮 szybkiemu spadkowi poziomu glukozy we krwi oraz wp艂ywaj膮 na stabilizacj臋 pracy trzustki, a tak偶e chroni膮 przed napadami g艂odu prowadz膮cego do podjadania zagra偶aj膮cego naszej szczup艂ej sylwetce. Wielocukry stanowi膮 tak偶e najwa偶niejsze 藕r贸d艂o energii potrzebnej do prawid艂owego funkcjonowania mi臋艣ni, a ich brak w diecie spowoduje spalanie bia艂ka z naszej tkanki mi臋艣niowej.

Lista w臋glowodan贸w –聽 z艂o偶one czyli te dobre to:

  • Skrobia 鈥 wyst臋puje w produktach zbo偶owych (ok. 70 %), ziemniakach (ok. 15 %) oraz w suchych nasionach ro艣lin str膮czkowych (ok. 60 %)

  • Dekstryny 鈥 powstaj膮 pod wp艂ywem rozpadu skrobi w wyniku proces贸w przetworu np. zb贸偶 m.in. wypiekania chleba pe艂noziarnistego

  • Celuloza 鈥 wielocukier, kt贸rego organizm nie jest w stanie strawi膰; celuloza, drewnik, hemicelulozy i pektyny tworz膮 doskonale wszystkim znany b艂onnik pokarmowy, kt贸ry znajdziemy m.in. w pe艂nych ziarnach, kaszach gruboziarnistych, br膮zowym ry偶u, pieczywie razowym oraz owocach i warzywach. B艂onnik pokarmowy pozwala usprawni膰 trawienie, wspomaga procesy przemiany materii, jak r贸wnie偶 odgrywa wa偶n膮 rol臋 podczas odchudzania

  • Glikogen 鈥 powstaje z cukr贸w prostych i jest magazynowany w w膮trobie, jako tzw. w臋glowodan zapasowy oraz w tkance mi臋艣niowej; glikogen stanowi niezb臋dne 藕r贸d艂o energii potrzebnej do pracy mi臋艣ni

Produkty bez w臋glowodan贸w

Spo偶ywanie w臋glowodan贸w jest niezb臋dne do prawid艂owego funkcjonowania naszego organizmu i powinny one stanowi膰 oko艂o 50 鈥 60 % zapotrzebowania energetycznego doros艂ego co zawiera du偶o w臋glowodan贸wcz艂owieka, gdy偶 taka ilo艣膰 wielocukr贸w ochrania spalanie bia艂ka z mi臋艣ni.

Co ma du偶o w臋glowodan贸w

W臋glowodany z艂o偶one przyk艂ady – posiadaj膮 d艂ugie 艂a艅cuchy cz膮steczkowe, co sprawia, 偶e po ich spo偶yciu energia uwalniana jest w spos贸b stopniowy powoduj膮c m.in. d艂u偶sze uczucie syto艣ci, brak napad贸w senno艣ci oraz wp艂ywa na nasze zdolno艣ci koncentracji uwagi. Spo偶ywanie wielocukr贸w, jako sk艂adnika zdrowej i dobrze zbilansowanej diety pozwala unikn膮膰 odk艂adania si臋 cukr贸w w postaci nadmiaru tkanki t艂uszczowej, jak r贸wnie偶 zabezpiecza nas przed nadmiernym przybieraniem na wadze.

W臋glowodany a odchudzanie

Warto pami臋ta膰, 偶e ilo艣膰 w臋glowodan贸w w diecie uzale偶niona jest od wieku, p艂ci oraz rodzaju wykonywanej pracy. Siedz膮cy tryb 偶ycia na pewno nie jest wskazaniem do nadmiernego spo偶ywania cukr贸w zar贸wno prostych, jak i z艂o偶onych i mo偶e sta膰 si臋 przyczyn膮 k艂opot贸w z utrzymaniem w艂a艣ciwej wagi cia艂a.

W臋glowodany gdzie najwi臋cej

Za nasze k艂opoty z wag膮 odpowiedzialne s膮 przede wszystkim cukry proste m.in.: sacharoza, maltoza i laktoza. Znajdziemy je w cukrze buraczanym i trzcinowym, miodzie naturalnym, s艂odyczach, wyrobach cukierniczych, d偶emach i marmoladach, warzywach oraz owocach, jak r贸wnie偶 w mleku i produktach z bia艂ej m膮ki.

W臋glowodany proste nazywane tak偶e pustymi kaloriami (produkty weglowodanowe) nie przynosz膮 nam 偶adnych korzy艣ci pod wzgl臋dem dostarczania warto艣ciowych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Ich nadmiar w diecie jest najcz臋stsz膮 przyczyn膮 nadwagi oraz oty艂o艣ci i prowadzi do szeregu chor贸b zwi膮zanych ze stosowaniem z艂ej diety.

Rating: 5.00. From 1 vote.
Please wait...

Napisz komentarz

Wykonaj Dzia艂膮nie * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ostatnio napisane na forum


Porady dla m臋偶czyzn

Chcesz by膰 bardziej m臋ski? Chcia艂by艣 zrobi膰 wra偶enie na swojej partnerce? Zobacz kategorie, w kt贸rej poruszamy m臋skie sprawy dowiesz si臋...


Wszystko dla kobiet

Artyku艂y dla kobiet, gdzie znajdziesz ciekawe porady jak i informacje, dotycz膮ce zdrowia jak i chor贸b intymnych oraz...


Wspomaganie Odchudzania

Zobacz r贸wnie偶: Ranking tabletek odchudzaj膮cych
Nie wiesz jak pozby膰 si臋 t艂uszczu z brzucha? W kategorii tej, znajdziesz informacje na temat najlepszych dost臋pne 艣rodk贸w na...