Maltodekstryna w przemyśle spożywczym – do czego jest stosowana?

Zagęstnik, stabilizator, substancja wiążąca. Te role spełnia maltodekstryna stosowana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Choć znajdujemy ją w większości artykułów spożywanych na co dzień lub okazjonalnie, nie musimy się jej obawiać. Co warto wiedzieć o maltodekstrynie?

Czym jest maltodekstryna

Maltodekstryna składa się z cząsteczek glukozy, a powstaje w wyniku hydrolizy skrobi przy wykorzystaniu amylaz. W tej formie wygląda jak biały proszek, który łatwo się rozpuszcza. Substancję tę znajdujemy zarówno w produktach spożywczych przeznaczonych dla osób dorosłych, jak i w artykułach, które tworzone są z myślą o niemowlętach i starszych dzieciach. Wpływa na to fakt, że jest lekkostrawna i łatwo się przyswaja, a dodatkowo nie obciąża układu pokarmowego.

Stanowi ponadto doskonałe źródło energii, stąd nie bez powodu widnieje w składzie wielu napojów izotonicznych dla sportowców. Korzysta się z niej także, by wyeliminować z produktów tłuszcze. Jest to częsty składnik artykułów spożywczych typu light. Jej zastosowanie pozwala na obniżenie kaloryczności.

W żywności przetworzonej ma za zadanie zagęszczać, spulchniać, stabilizować lub nadawać pożądanej konsystencji. Stanowi również nośnik dla barwników i aromatów. Może wpływać na przedłużanie trwałości, zachowanie wilgotności, a także spełniać rolę emulgowania. Tę substancję znajdziemy np. w SklepAgnex.pl.

W jakich jeszcze produktach można spodziewać się jej obecności? W odżywkach oraz gotowych daniach dla dzieci i niemowląt. W produktach cukierniczych, typu instant, mięsnych, mleczarskich, napojach odżywczo-wzmacniających, a także żywności niskokalorycznej.

Maltodekstryna a zdrowie

Choć nazwa nie brzmi zachęcająco, a nie wiedząc, czym tak naprawdę jest ten związek, można pomyśleć, że produkty spożywcze z jego zawartością nie powinny znajdować się w naszej diecie. Prawda jest jednak zupełnie inna. Faktycznie, maltodekstryna nie ma słodkiego smaku ani nawet zapachu, a przy tym posiada wysoki indeks glikemiczny. Z tego względu powinni na nią uważać głównie cukrzycy. Poza tym to związek, który spełnia bardzo ważne funkcje w artykułach spożywczych. Zastosowany w niewielkich ilościach, nie powoduje powstania ryzyka występowania jakichkolwiek skutków ubocznych.

Ten biały proszek goszczący w daniach dla niemowląt i dzieci, dostarcza im energii, której przecież maluchy tak bardzo potrzebują. Dla sportowców staje się łatwo dostępnym i także szybkim źródłem energii, co jest ważne, gdy w grę wchodzą regularne i intensywne treningi, a więc zapotrzebowanie na nią jest zdecydowanie większe.

Oczywiście, najlepiej stawiać na samodzielnie przyrządzane dania, w szczególności dla niemowląt i dzieci. Jeśli jednak zdarza nam się wybierać żywność przetworzoną, szukać napojów, które wzmocnią po intensywnym treningu, artykuły z zawartością maltodekstryny będą dobrym wyborem. Nie bójmy się tej substancji. W małych ilościach nie wyrządzi szkody naszym organizmom i nie zniweczy planów sportowych.