Glutaminian sodu szkodliwość

E621-unhealthy nutritional taste enhancer delivered in a plate

Glutaminian sodu szkodliwy? Znajdziemy go w większości produktów spożywczych. W naturalnej postaci stanowi jeden ze składników białek i występuje w m.in.: jajkach, mięsie, rybach i owocach morza warzywach, mleku, pomidorach i innych warzywach. Jak glutaminian sodu wpływa na nasze zdrowie?

Glutaminian monosodowy szkodliwość

Glutaminian sodu e621, nazywana także jako polepszacz smaku, czyli sól jednosodowa kwasu glutaminowego w składzie produktów spożywczych oznaczany jest symbolem MSG oraz E621. Substancja ta używana jest, jako wzmacniacz smaku, niestety w formie syntetycznej, a jedynie taką znajdziemy w produkowanych obecnie produktach spożywczych nie jest wcale zdrowy i często uczula.

Przeczytaj temat: Jak zmotywować się do schudnięcia

Glutaminian nadaje potrawom charakterystyczny tzw. piąty smak „umami”. W kuchni azjatyckiej stosowany jest, jako najpopularniejsza przyprawa, która sprawia, że potrawy smakują znacznie lepiej i możemy rozkoszować się dużo intensywniejszym smakiem i zapachem spożywanych produktów.

Wzmacniacz smaku e621

W naturalnej postaci glutaminian sodu produkowany jest przez ludzki mózg z aminokwasów oraz glukozy i pełni funkcję jednego z neuroprzekaźników, dlatego przez długi czas był uważany za całkowicie nieszkodliwy dla zdrowia. Faktycznie naturalny glutaminian z warzyw, mięs, nabiału czy produktów zbożowych nie wyrządzi nam krzywdy, ale nadmiar syntetycznie wytworzonego E621 może już nam poważnie zaszkodzić.

Glutaminian sodu a gluten

Do czego dodawany jest glutaminian sodu? E621 znajdziemy przede wszystkim w produktach powszechnie uważanych za mało wartościowe. Dodawany jest m.in. do:

  • Zup w proszku i dań instant
  • Zupek chińskich
  • Sosów sojowych
  • Słonych przekąsek np. chipsów
  • Sosów w proszku
  • Słabej jakości wędlin i wyrobów garmażeryjnych

Z innej kategorii: Skuteczne środki odchudzające

Glutaminian sodu nie jest substancją zakazaną i może być stosowany, jako dodatek do żywności pod warunkiem, że producent wykaże jego zawartość na opakowaniu produktu. Spożywany w dużej ilości może powodować reakcje uczuleniowe m.in. pieczenie warg i języka, a jego szkodliwe działanie na nasz organizm może ujawnić się nawet po wielu latach.

Syndrom chińskiej restauracji

ukrywanieSpożywania produktów z glutaminianem sodu powinni unikać alergicy, nie należy podawać ich dzieciom, także ze względu na dodatkowe ryzyko otyłości związanej ze spożywaniem produktów przetworzonych. Duże ilości polepszaczy, konserwantów i innych dodatków do żywności mogą powodować u najmłodszych różne postacie nadpobudliwości, wpływać na pogorszenie pamięci i koncentracji, a także uzależniać, więc lepiej unikać ich w codziennej diecie naszych pociech.

Temat dotyczący ziół: Zioła lecznicze spis

Przyprawy bez glutaminianu sodu

Konserwanty i dodatki poprawiające smak oraz zapach znajdziemy w większości produktów spożywczych. Warto pamiętać, że nadmiar sztucznych dodatków do żywności to jedna z przyczyn coraz bardziej popularnych alergii, które nie występowały w czasach, gdy żywność była konserwowana w naturalny sposób np. poprzez peklowanie, a smak nadawały jej wyłącznie naturalne przyprawy.

E621 wzmacniacz smaku

Okazjonalne spożywanie produktów z glutaminianem sodu nie powinno wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie, jednak warto kierować się zasadami zdrowego żywienia i stosować jak najbardziej naturalną dietę, która ograniczy ryzyko gromadzenia się w naszych organizmach nadmiaru sztucznych polepszaczy, które wpływają m.in. na magazynowanie szkodliwych toksyn i sprzyjają powstawaniu nadwagi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + 3 =